09 Mar
09Mar

ויטמינים ותרומתם לבריאותנו. 

סוד כוחו של ויטמין B12 בתזונה.

 ויטמין B12  ממשפחת ויטמיני B ,הינו אחד מהוויטמינים והקו-אנזימים החשובים בגופינו. הוא מסיס במים, הספיגה שלו היא במערכת העיכול באזור שנקרא "פקטור פנימי". 

פקטור פנימי (באנגלית: Intrinsic Factor) הוא חומר מסוג גליקופרוטאין, שנוצר בתאי הדופן בקיבה Parietal cells. זהו חומר הכרחי לספיגה תקינה של ויטמין B12 במעי הדק. ספיגה של ויטמין B12 במערכת העיכול. 


חוסר מודעות לצריכה תקינה, עקבית של ויטמין זה , הן ממזון או תוסף מזון יכול להביא  לחוסרים תזונתיים ופגיעה במע' העצבים. 

ויטמין זה נמצא בעיקר במוצרים מן החי - בשר, עוף, ביצים, מוצרי חלב בעלי אחוזי שומן גבוהים. 

כמו כן נמצא ביסודות קורט במזונות מותססים ככרוב כבוש, סויה, טופו וטמפה. 

לוויטמין B12 השפעה רבה על תפקודים גופניים, קוגניטיביים, נוירולוגיים תפקודי המוח של האדם. 

❤❤ בחוסר של ויטמין זה ניתן לראות תסמינים כגון: פגיעה בזיכרון קצר  טווח, אי שקט, עצבנות, גיריות גבוהה,  מצבי רוח משתנים, שינויים בהתנהגות רגשית, דיכאון, עייפות, ירידה בתיאבון, אבדן משקל , קושי לקום בבוקר, סחרחורות, דופק מואץ, נקודות שחורות מול העיניים, לשון לבנה חלקה נצרבת, כאבים בגוף "שעוברים ממקום למקום ". שלשולים , נימול עקצוץ בכפות הידיים והרגליים, עלעול  בשפה - כלומר בגלל  חוסר ריכוז השפה, הדיבור לא ברור ,המשפטים לא בהירים שוטפים ונהירים. הפרעות בקואורדינציה. בבדיקות הדם הרמה הנבדקת היא מ 180 - 900 בערך. לעתים יש מצבים בהם רופאים רואים נתון שהוא 250-350 ואומרים שהכל תקין. 

לדעתי וניסיוני האישי ובקרב המטופלים שלי  רמה זו היא נמוכה, מראה על ספיגת ויטמין  B12 נמוכה מהמזון, ולכן יש צורך בתוסף מזון או התאמת תפריט תזונתי. 

אנשים המועדים לחוסר תזונתי זה הם : 

אנשים האוכלים בשר ומוצריו באופן קבוע בתפריטם ובבדיקות דם ויטמין זה ברמה נמוכה. דבר המצביע על ספיגה לא נאותה ממזון. 

אנשים הנוטים לתפריט צמחוני ואו טבעוני - כיון שאינם אוכלים מוצרים מן החי. 

תשומת לב נדרשת לנשים בהריון או מניקות, כיון שהמאגרים יכולים להיות נמוכים .

אישה או גבר שאכלו בשר ומוצרים מן החי והפסיקו בשלב מסוים בחייהם בשל סיבות שונות , הרמה בגוף נשמרת עד חמש שנים, אחר כך ישנה ירידה בוויטמין  B12 בסרום הדם. הסימפטומים מתחילים בתקופה זו, לכן חשוב לעקוב ולהרגיש את השינויים החלים בגוף. 

אנשים מבוגרים מגיל 60 ומעלה - כיון שאם הגיל ספיגה של ויטמין זה יורדת דרך התזונה. 

אנשים הצורכים תרופות כרוניות, כגון למחלת סוכרת, ולגאוט (קולכיצין). תרופות סותרי חומצה - מורידות ומשנות את החומציות המופרשת מהקיבה ומשבשת ספיגה של ויטמין B12 . תרופות לשיכוך כאבים , תרופות משתנות  ואחרים. 

אנשים שהינם אנמיים, יש להם חסר בברזל בדם. כתוצאה מחוסר ברזל, ההמוגלובין ומחסני הברזל נמוכים וגם בשל חוסר בספיגת ויטמין B12  מהתזונה ומרגישים את הסימפטומים הנזכרים למעלה. 

נשים וגברים וילדים שאינם אוכלים בשר ועוף לעתים קרובות, אוכלים כ 1-2  פעמים בשבוע, אמליץ על תוספת ויטמין B12 למציצה פעמים בשבוע.  

נשים הנוקטות בדיאטה קיצונית לירידה מהירה במשקל, נשים הנוטות לאכול מעט כדי לשמור על דיאטה ורזון. 

לאחרונה בעקבות שיחות ולקוחות חדשים שהגיעו אליי, חולי פיברומיאלגיה, הבנתי שגם אנשים החולים במחלה זו מתקיים חסר בוויטמין B12. 

אנשים הסובלים ממחלות מער' העיכול כגון מעי רגיז, מחלות מעיים דלקתיות כקרוהן, גסטריטיס וכדומה. אנשים הסובלים מצליאק, וכאלו שעשו ניתוח מעקף קיבה. 

חוסר בוויטמין B12 עלול להשפיע על פוריות נשים. בעיות מחזור, אמנוריאה (אין מחזור) וקושי להקלט להריון. במצבים אלו חשוב לגשת לרופא נשים ולבדוק  האם קיים חוסר בויטמין. 

הטיפול התרופתי המומלץ הוא כדורים לבליעה ,(טריבמין), או זריקות שניתנות פעם בשבוע  ואחר כך פעם בחודש. אני באופן אישי לא ממליצה על הזריקות כיון שהם מאוד כואבות גם בנוסף נותנות לגוף רק דחיפת אנרגיה ראשונה ולאחריה הגוף שוב מגיע למצב של חסר ואז מקבלים זריקה נוספת. ואילו הכדורים למציצה נספגים דרך הפקטור הפנימי במער העיכול לספיגה יעילה וטובה.  

אני בעד כדורים למציצה ,מתחת הלשון. כיום ניתן למצא טיפות או ספריי של וויטמין B12, (את המנה היומית להניח בכפית ואז לצרוך, כיון שמגע של הלשון או החיך בטפי יוצרת טעם רע במוצר).

את התוסף צורכים באופן קבוע יום יומי או לסירוגין, כל יומיים וכך הגוף מקבל מנה יומית קבועה ושומר על איזון ורמה שעולה באופן קבוע בדם.

מינון יומי  מומלץ הוא 400 מק"ג ליום. הכדור למציצה  ואו הטיפות מכילות  1000 מק"ג. 

חיזוק התפריט היומי בויטמין B12 בכדורים למציצה גורם לחיוניות, אנרגיה גבוהה לאורך היום, שיפור הריכוז והחשיבה , מצב רוח ותגובה רגשית  יציבה ללא טלטלות , יכולת לעשות פעילות גופנית מתמשכת , מעגל שובע ורעב יציב , איזון ותחושת בריאות טובה . 

מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולהתאים את הצריכה לפי שיחה או בדיקות דם. 

חסר בוויטמין B12 הינו אקותי, ועלול להיות כרוני וכך להשפיע על מחלות וסימפטומים נוספים שנוצרים בגוף.  

תהיו קשובים לגופכם, לשינויים החלים בו כמו חוסר ריכוז, שינויים ופגיעה בזיכרון קצר טווח, מצבי רוח קיצוניים ועוד ....כדי לטפל בזמן.

מקווה שהפוסט מועיל ומעלה תובנות לגבי בריאותכם. 

אשמח לשאלות ותגובות.

אם קראתם את הפוסט ויש בכם הבנה שהתסמינים נוגעים בכם, מוכרים לכם צרו קשר ואשמח לעזור.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.