הרשומה מוקדשת לנשים בגיל הפוריות.
תסמונת קדם וויסתית.
אדבר ואנסה מעט לשנות את הסטיגמה של תקופת המחזור, אצלנו הנשים.
כל אישה חווה את המחזור בצורה שונה. זוהי תקופה מאוד קשה להרבה מאיתנו, הגוף משתנה מערכת ההורמונאלית משתוללת ,אנחנו חשות כאבים ,מחושים וסימפטומים שלפעמים מטריפים אותנו על דעתינו.
✔ ישנן נשים שחוות מחזור שופע ,אדום חזק למשך 4-6 ימים מלווה בכאבים חזקים ותסמינים נוספים וישנן כאלו המקבלות מחזור חום ,דל וזרזיפי למשך יומיים. בשני מצבים אלו דרכי הטיפול והאבחון שונים ולכן כדאי להגיע ליעוץ מותאם אישית.
✔ שימוש בגלולות מקל ומסווה את התסמינים לרוב. אבל כשמעוניינים בהריון, או כשיש הגבלה בריאותית בשימוש בגלולות תקופת המחזור הינה מאתגרת ומלווה בתסמינים המוזכרים בהמשך.
✔ נכון, שימוש בטמפונים הינו נקי וכאילו הגייני אבל תחבושות מומלצות לזרימה תקינה וחלקה של מחזור. במידה ויש קושי רב בהתארגנות בתקופה זו , נסו לשלב טמפונים ביומיים הראשונים העמוסים ולאחריו תחבושות.
כשבוע – 10 לפני המחזור אנחנו מרגישות שהתיאבון גובר, יש לנו רצון עז למזונות מתוקים , פחממתיים.
התסמינים הנפוצים הם: תחושה של נפיחות בשדיים ובבטן, חוסר שקט פנימי גדול מלווה בעצבנות וגיריות יתר. כאבים בבטן תחתונה וגב, כאבי ראש ומיגרנה ולעיתים כאבי רגלים. ככל שמתקרב מועד המחזור הגוף מותש וחוסר הסבלנות גובר, מתקיים קושי לנהל את הפעילות היומית.
ההתייחסות לסימפטומים שהגוף משדר לנו היא תלויה בגישה ובמודעות שלנו , כנשים, לזמן הזה בחיינו וכמובן באורח החיים.
אורח חיים לחוץ , עמוס במטלות רבות של עבודה בית ומשפחה ,תפריט תזונתי יומי לא מסודר ולעיתים לא מזין וחוסר בפעילות גופנית, המביא לשימוש תכוף במשככי כאבים הפוגעים בכבד במערכת העיכול כדי להקל על התסמינים שהזכרתי , יכולה להיות תמונה המלווה פחות או יותר נשים עובדות ואימהות.
אתן לכם מספר עצות מעשיות שעשו שינוי עצום למטופלות שלי במהלך שנות עבודתי.
שינוי אורח חיים נשמע כדבר מאיים , מתיש ובלתי ניתן לביצוע לנו הנשים המחלקות את זמננו בין קריירה ואימהות לכן כדאי לשמור על מס' כללים כדי כמה שיותר להקל על הגוף בתקופה זו של החודש.
❤ שמירה על ארוחות מסודרות. אכילה בשעות קבועות. 3-6 ארוחות במשך ביום.
❤ גיוון התפריט התזונתי במגוון רחב של פירות וירקות, פחמימות מורכבות,(אורז מלא, קינואה), קיטניות, ומוצרי חלב דלי שומן (1.5% -3%).לאכול מזונות עשירים בסיבים תזונתיים. לבשל מרקים, ירקות מבושלים, אפויים, תבשילי ירקות ועוף או בשר.
❤ גיוון קבוצות המזון העשירות בחלבון.(טחינה, אבוקדו, דגים, אגוזים ושקדים, קיטניות ,בשר הודו ועוף). ♥ להימנע ממזון מוכן ותעשייתי , אוכל מוכן fast food, מזון העשיר בשמנים ,שומנים מלח, קמח לבן וסוכר לבן ,שוקולד, וסוכרים אחרים.
❤ להמעיט צריכה של קפה, קולה, ומשקאות מוגזים ומעוררים אחרים, במיוחד כשבוע עד 10 ימים לפני המחזור. להגביר שתייה של מים ותה צמחים בתקופה זו.
❤ לאכול לפחות 2 פרוסות לחם במשך היום. לחם עשיר בסיבים: שיפון, מלא, לחם חיטה נבוטה וכדומה.
❤ מצאתי דרך העבודה בקליניקה שתזונה קיטוגנית עוזרת בהתמודדות עם כאבי מחזור.
❤ לשלב פעילות גופנית כהליכה, שחייה, חדר כושר, עיצוב, פילאטיס, יוגה, לפחות 4-5 פעמים בשבוע, למשך 30-45 דקות ביום. פעילות גופנית חשובה לזרימת דם בגוף, שחרור אנדורפינים והורדת מתחים, מורידה תחושת נפיחות ותחושת נוזלים בגוף, עוזרת לירידה ושמירה על המשקל.
תזונה מהווה מרכיב חשוב בשמירה על הבריאות. האופן בו אנו בוחרים את המזון שאנו אוכלים משפיע גם על איכות חיינו וקובע במידה רבה את המחלות מהם אנו סובלים. נראה קשה לביצוע, קשה להתמיד בשל סדר היום הגדוש והמלא שלנו, אך הבריאות שלנו על הפרק. הבריאות הפיזית הרגשית והנפשית. נכון יותר קל לקחת כדור לשיכוך כאבים, אך בסופו של דבר הכדורים מפסיקים להשפיע ואנחנו צריכים מינון חזק יותר, או סוגים חזקים יותר ולעיתים קוקטיילים של כדורים, וכך מערכת החיסון שלנו משתנה ונחלשת, הכבד שלנו לא מתפקד כראוי כי הוא עמוס ברעלים והמצב הבריאותי שלנו מחריף ומשתנה מחודש לחודש.
אלו הם שינויים שמצריכים מאיתנו הכנה והערכות מסוימת כל יום או יומיים. זהו שינוי אורחות חיינו למען בריאות ואיכות חיים טובים יותר, במטרה לעבור את התקופה, ימי המחזור בצורה מיטבית תקינה וזורמת . בידיעה שאנו המחזקות את גופינו ותורמות לבריאותו.
תוספי מזון המתאימים לתקופת המחזור:
❤ שמן נר הלילה – evening primerose oil– מקור חשוב לחומצות שומן רב בלתי רווי שמהווים מקור לאומגה 6. תפקידו בבניית קרומיי התאים, שמירה על לחץ דם תקין. בעל השפעה אנטי דלקתית, משכך כאבים ריאומאטיים, שומר על העור וגמישותו. מקל על סימפטומים של תסמונת קדם וויסתית וגיל המעבר.
❤ שמן בוראז', פטל שחור– שמן בוראז' מכיל את הכמות הגדולה ביותר הקיימת בטבע של חומצה גמא לינולנית וזאת נוסף לחומצות השומניות החשובות לחיזוק ממברנת התא. שומר על גמישות העור , לחותו והזנתו. השמן יעיל במיוחד בשימוש חיצוני ומעשיר כל שמן וקרם.
❤ מגנזיום + B6 – מסייע בבניית העצם, פעילות תקינה של השרירים. מרפה שרירים וכלי דם מכווצים, מרגיע. ולכן מקל על כאבי מחזור. שומר על בריאות הלב ומסייע באיזון לחץ דם. חשוב לשימוש כ 10 ימים לפני מחזור, לשיכוך כאבים ולא באופן קבוע כיון שמרפה שרירים.
❤ אנג'ליקה סיננזיס - DANQ QUI , שורש הצמח בעל ערך רב במצבים של אנמיה וכאבי מחזור, באופן כללי מחזק אפילו לאחר לידה. מנקה רעלים בכבד ומחזק אותו. רצוי להימנע במצבים של הריון.
👩 דוגמא לסיפורים מהקליניקה: איכות חיים של אישה הסובלת ממחזור ממושך, של 8 ימים. כשהיום השני הוא מאוד כואב. בבדיקות דם התגלה חוסר גבוה של ויטמין B12 שמשפיעה על מצב הרוח וחיוניות. גורם לעצבנות וגיריות יתר. בנוסף נמצאה רמה נמוכה של המוגלובין וברזל - Iron, וכן רכיבי מחסני ברזל בדם מאוד נמוכים.
מצבה הרגשי לא קל, יש קושי בלהתעורר בבוקר, עייפות מאוד גדולה, זיכרון קצר טווח מאוד נמוך, חוסר תיאבון וכל מיני תסמינים נוספים של איבוד דם וחוסרים תזונתיים.
הטיפול המתבקש הוא שינוי תזונתה וצריכת תוספי מזון כגון: B12 וברזל. שימוש בשמן נר הלילה, מגנזיום וB6- כדי לעזור לגוף להתחזק, להתאזן ולהתייצב מבחינה מנטאלית, קוגניטיבית, גופנית ורגשית.
לגוף לוקח לפחות שלושה חודשים ולעיתים חצי שנה כדי להתחזק. מהלך השנוי מלווה בירידות, חולשות גופניות ועליות, חיוניות ונמרצות. רצון לשנוי, התמדה עקביות וחוסן של האישה, מביא לתוצאות .
בעזרת העלאת המודעות למצבה הבריאותי, כוח רצון של הלקוחה לשינוי , ותמיכה מלאה שלי כמטפלת הצלחתנו לשנות את המצב, לחזק ,לשפר תפקודים גופניים חיוניים, מנטאליים ורגשיים.
לסיום אומר שכדי לעבור את גיל הפוריות בבריאות טובה וחזקה להגיע לתקופת המנופאוזה חיוניות, אנרגטיות ובריאות, לחוות כמה שפחות תופעות לוואי, המתלוות לגיל, כדאי לשנות ולאמץ דרכים חדשות באורחות חיינו. שינויים אלו מהווים תשתית ובסיס לבריאות והתבגרות טובה, איכותית, מודעת .
מזמינה אתכן ליעוץ ובניית תפריט ותוספי מזון לפי הצורך כדי להקל על תקופה זו בחייכן.
הירשמו לבלוג וקבלו פוסטים בנושאי בריאות ותזונה.